Utbytesstudent

Studier kan vara ett sätt att upptäcka världen i ung ålder och samtidigt få bli en del av en ny kultur och få nya vänner. Många program och skolor erbjuder ett år som utbytesstudent oavsett vilka betyg eller bakgrund du har. När du är utbytesstudent får du alla terminsavgifter betalda och ibland ingår det även ett stipendium som gör att du har råd att införskaffa skolböcker och annat material som behövs. Detta är för att alla oavsett ekonomisk situation skall kunna åka och när du åker är upp till dig själv. Vissa skolor har utbytesår i årskurs 9 på högstadiet medan andra erbjuder ett utbytesår under något år på gymnasiet eller universitetet. Det är allt fler högskolor och universitet som börjar samarbeta med internationella universitet för att kunna erbjuda fler spännande platser att plugga på.

Fördelar med att vara utbytesstudent

Förutom att få massa erfarenhet och träffa nya bekantskaper så finns det en del andra fördelar med att vara just utbytesstudent. De studier man tar del av när man är exempelvis en utbytesstudent i USA ingår i ens svenska undervisning vilket gör att du inte behöver gå om något år när du kommer tillbaka till ditt universitet eller skola. Oftast erbjuds ett års studier utomlands vid andra året eller tredje beroende på programmets längd. Några fördelar med att välja att vara just utbytesstudent är att ens egna skola har hand om mycket av det praktiska som måste göras. Det kan vara ansökningar, skolmaterial och liknande. De högskolepoäng du läser under året som utbytesstudent räknas i svenska högskolepoäng och adderas enkelt till ens skolgång, Du får en möjlighet att plugga utomlands utan att betala en avgift. Något som är värt att notera är att avgifter för utomlandsstudier i vanliga fall är väldigt höga, speciellt i Storbritannien. Utöver CSN får du även ett stipendium ifall du ansöker om det i tid.

Olika studiedestinationer i världen

Många har som mål att resa mycket efter studiernas slut men varför inte resa när du väl studerar? Det finns många olika destinationer du kan välja mellan när det kommer till att studera utomlands. Utbudet beror på vilket universitet du valt men utöver de populära studieländerna: USA, Storbritannien och Australien finns även mer unika platser som låg- och medelinkomstländer. Oftast kan du som student också välja vilket typ av universitet du vill gå på. Vissa universitet är små i storleken och mer familjära medan andra tar emot tiotusentals studenter årligen. När du är student kanske högsta prioritet blir att besöka familjen under lov och ibland helger. Billiga flygbiljetter är inte det lättaste att få tag på, speciellt när du är student. Ett tips är att använda http://avionero.se/ för att enkelt och snabbt kunna hitta flyg som matchar ens budget.

bezel