Utbildning när och var du vill

Visst lär man sig saker hela livet, det går i vissa fall av sig självt. Erfarenheten gör att man blir skickligare vartefter. Men den här sortens vardagsinlärning räcker inte alltid till. Plötsligt behövs ny kompetens för att man ska kunna söka ett eftertraktat jobb eller så blir man nyfiken på något nytt och vill lära sig mer om det. Studiecirklar kan i vissa fall vara tillräckligt, andra gånger behövs kanske flera års intensiva studier för att uppnå det mål och de resultat man drömmer om. Utbildning finns idag tillgänglig nästan överallt och det handlar förstås om digital utbildning via datorn. Utbudet är nästan oändligt, en del kurser kostar pengar medan andra faktiskt kan vara gratis. Oavsett vilket så tar alla utbildningar tid, även de som sker på distans.

Planera din studietid

Om du bestämt dig för att genomföra en utbildning, exempelvis via någon högskola, utan att för den skull behöva lämna ditt jobb eller din boendeort så är det flexibla utbildningar som gäller. De har kursplaner, föreläsningar, tentor och lärare precis som vanligt, men du kan ofta genomföra studierna hemifrån om du har plats. Har du inte det är ett jättebra tips att försöka hitta en studielokal utanför hemmet.

Coworking space i Stockholm

I Stockholm finns det så kallade coworking spaces på flera ställen. Där kan du hyra ett skrivbord eller ett rum när det behövs. Där finns allt du kan tänkas behöva och ett coworking space i Stockholm går förstås lika bra att använda för den som studerar som för den som jobbar. Kanske går det att kombinera båda delar så här i pandemins kölvatten då många fortfarande arbetar utanför sina ordinarie kontor för att undvika trängsel.

Studieteknik och motivation

Om det gått några år sedan du senast satt i skolbänken så har säkert studietekniken du kanske hade en gång blivit rätt bortglömd. Men å andra sidan så är studier från ett coworking space inte samma sak som att sitta på Stockholms universitet och lyssna på föreläsningar på bestämda dagar. Du bestämmer ju schemat själv. Men fall inte för frestelsen att tänka att du kan kolla den där föreläsningen nästa vecka, eller nästnästa.

Även distanskurser har sina deadlines och den som skjuter upp för mycket “eftersom det går bra att göra det senare” hamnar lätt i en omöjlig situation på slutet. Så med motivationen som drivkraft bör du lägga upp en vettig studieplan och ta dig igenom kurserna bit för bit. Visst kan du skjuta upp ett moment lite grand. Göra det på helgen i stället för på onsdagen om det är körigt. Men håll koll på tempot och skjut inte upp för mycket eller för länge.

bezel