Utbildningar för att avancera inom företaget

Att ha en bred utbildning i grunden kan leda till ett bra jobb, men sedan då? På vissa företag kan det idag vara ganska svårt att avancera, och ofta tar det väldigt lång tid innan man når dit man vill. Detta kan resultera i att många bra anställda väljer att gå vidare istället för att avancera inom företaget. Utvecklingsmöjligheter inom ett företag är viktigt för många som söker jobb, men även för chefer. Att erbjuda utbildningar till personal är ett bra sätt att ta vara på lokala talanger och se till att de kommer vidare i karriären inom företaget.

Det finns många olika slags utbildningar som kan vara bra att gå för att avancera i karriären. Är man ny som chef så kan det vara en bra idé att gå en utbildning i pedagogik och personalvetenskap för att kunna hantera ett nytt personalansvar som ofta kommer med ett chefsjobb. Är det istället ett mer ekonomiskt inriktat ansvar man har fått, eller vill ha, så kan det vara en bra idé att kolla på en utbildning i bland annat företagsekonomi. Ibland kräver högre positioner på ett företag en master-utbildning, och då kan det finnas möjlighet att avsätta betald tid för att läsa på kvällstid eller distans. Säkrast är att kolla med HR-avdelningen för att se vad företaget kan erbjuda.

Ibland har företag en del interna utbildningar som alla som jobbar inom företaget får söka. Det kan vara allt ifrån IT-körkort eller programmeringskurser till truckkort som är till för att ge personal en chans att vidga sin kompetens och öka chanserna för att avancera inom företaget. Dessa utbildningar brukar man kunna söka genom att prata med HR-avdelningen eller via det egna intranätet. Ofta måste man dock själv visa lite initiativ för att få tillgång till alla utbildningar.

För universitetsutbildningar kan man gå in och bläddra i kurskatalogen på antagning.se. Smartast är att välja en utbildning på ett lokalt universitet eller högskola, alternativt på distans, så att det går att studera samtidigt som man fortsätter jobba. Här kan man även välja studietakt i sökningen. Man kan välja att studera enbart ett par högskolepoäng till upp emot heltidsstudier på 30 högskolepoäng på hel- eller deltidsfart.

Oavsett om man vill avancera till en helt ny tjänst eller bli bättre på det man redan gör så är utbildningar alltid en väldigt bra idé. Att utbilda sig vidare är aldrig fel!

bezel