Spelutvecklarutbildningar
Dator- och tv-spelsindustrin är idag en global mångmiljardindustri som drar in mer pengar än både film- och musikindustrin. Sverige är dessutom en av de ledande nationerna på datorspel och man brukar kunna läsa om det svenska spelundret titt som tätt i media. Några exempel på detta är Minecraft från Mojang och den framgångsrika spelserien Battlefield från DICE. Avalanche och mobilspelsutvecklaren King, som ligger bakom Candy Crush, är ett par andra exempel. Därför är det kanske inte så förvånande att diverse olika utbildningar för spelutvecklare har poppat upp som svampar ur jorden den senaste tiden.
Förr var man tvungen att ha ett stort tekniskt kunnande för att kunna utveckla sina egna datorspel, men idag har utvecklingsmiljöerna blivit betydligt mer användarvänliga med fullfjädrade spelmotorer som Unity och Unreal Engine. Båda dessa är dessutom gratis att använda och det är först när man börjar tjäna pengar på sina spel (minst 100 000 dollar per år i Unitys fall) som man behöver betala en licensavgift för att få använda spelmotorn.
Det är dock snarare tiden efter studierna som är den svåraste, om man tänkt livnära sig på spelutveckling. Det är då mycket att tänka på som kan vara nytt, till exempel att starta ett eget företag för att kunna ge ut sina spel kommersiellt. Att utveckla spel kostar dessutom pengar så man behöver även ordna finansiering på något sätt. Har man låga inkomster och kanske även betalningsanmärkningar kan man behöva låna pengar hos Lånakuten om man inte lyckas hitta något riskkapitalbolag som tror på ens idé.
Högskolan i Skövde
En av de största och mest kända spelutbildningarna i Sverige hittar man på Högskolan i Skövde. Där finns idag över 500 studenter som utbildar sig inom datorspel, vilket enligt lärosätets egna uppgifter motsvarar 40 procent av alla studenter i Sverige som pluggar datorspel på högskolenivå.
De erbjuder flera olika inriktningar på utbildningarna, beroende på om man är intresserad av till exempel programmering, grafik, ljud eller bandesign. En av alla studenter som utbildade sig inom spelsutveckling på Högskolan i Skövde är Daniel Kaplan som sedan kom att hamna på ovan nämnda Mojang, där han var med och utvecklade Minecraft.
The Game Assembly
Utöver utbildningar på universitets- och högskolenivå finns även så kallade YH-utbildningar (yrkeshögskola). En YH-utbildning skiljer sig från en universitetsutbildning på så vis att den ger stora chanser till jobb direkt efter avslutad utbildning, medan den sistnämnda innehåller mer teori och är forskningsförberedande.
Ett exempel på en YH-utbildning är The Game Assembly som finns i Malmö, Stockholm och Umeå. Där kan man välja mellan fyra olika inriktningar: Programmering, grafik, leveldesign samt animation och technical art. Utbildningarna är mellan 1,5 och 2,5 år och som student får man göra totalt åtta spel under sin studietid. Skolan har dessutom ett tätt samarbete med flera spelbolag, bland annat svenska DICE, King och Massive Entertainment.
Gymnasieprogram med spelutvecklarinriktning
Det finns även spelutbildningar på gymnasienivå, bland annat hos MediaGymnasiet Nacka Strand där man kan välja mellan inriktningarna speldesign och spelgrafik.