Varför ska man utbilda sig?

 

Förr i tiden så var det inte så viktigt att gå mer än grundskolan. Antalet högskoleutbildade i samhället var få, och både lantbruket och industrin behövde mycket arbetskraft som inte behövde så mycket teoretiska kunskaper.

Idag ser det väldigt annorlunda ut. Majoriteten har minst gymnasiekompetens, och antalet högskoleutbildade är också väldigt högt. Enligt statistiska centralbyrån så har 26% av svenskarna idag studerat minst tre år efter gymnasiet. Har man ingen gymnasiekompetens blir det svårt till och med att konkurrera om okvalificerade jobb. Att ha gått ut gymnasiet visar att man förutom att ha kunskaper också är en ordnad person.

Att skaffa en utbildning på högre nivå ger förutom betydligt större chanser till jobb och större sannolikhet att man får jobba med det man är intresserad av. Lönestatistiken talar också sitt tydliga språk: att utbilda sig ger en betydligt bättre lön. Att lägga till några år i skolan kan tyckas tufft, men vinsterna är stora och påverkar din ekonomi och välbefinnande resten av livet. Tänk på att den yrkesverksamma tiden sträcker sig långt in i livet.

 

bezel