Utbildningar på distans

Ibland kanske utbildningen man helst vill gå inte är tillgänglig i området där man bor. Lyckligtvis ges många utbildningar idag på distans, så oftast behöver man inte ge upp drömutbildningen på grund av geografiska avstånd. Det finns till exempel distanskurser och distansutbildningar på både gymnasie-, högskole- och yrkeshögskolenivå, både helt på distans och med obligatoriska träffar, så valmöjligheterna är stora för den som vill utbilda sig.

Även om man vet vad man vill utbilda sig till kan det vara bra att kolla upp vilka yrken det är goda chanser att få jobb inom för att försäkra sig om att utbildningen blir en investering för framtiden. Här kan man exempelvis se yrken där flest får jobb just nu. Givetvis ska man även väga in vad man är intresserad av att arbeta med och tycker är intressant.

Att tänka på om man ska studera på distans är att det kräver god självdisciplin och planeringsförmåga. Annars är det lätt att man skjuter upp saker till sista stund och halkar efter i studieplaneringen. Därför är det också bra att kunna arbeta självständigt, eftersom man inte har klasskamrater på samma sätt som om man studerar på plats. Tillgången till lärare är också mer begränsad, man kan förvänta sig att det tar lite längre tid att få hjälp om man skulle behöva det exempelvis. Oftast sker utbildningen online vilket innebär att det även kan finns tekniska krav på utrustning, som dator o.s.v.

Fördelarna med distansstudier är att man kan planera sin tid och välja var, när och hur man vill plugga då det oftast är väldigt fritt. Man slipper också eventuell pendling till och från skolan, samt att många utbildningar faktiskt kan kombineras med arbete, i alla fall på deltid, vilket gör att man kan hålla nere sina studielånskulder om man vill.

Distansstudier kanske inte passar alla, men känner man att man klarar ”frihet under ansvar” är det ett utmärkt sätt att skaffa sig en bra utbildning som förhoppningsvis leder till drömjobbet!

bezel